Επεισόδιο 5 – Φθινόπωρο στο Πήλιο

Podcast (B1B2) - page

Γεια σας, φίλοι μου!

Είμαι η Λυδία από το Oh my sweet Greece και ακούτε το πέμπτo επεισόδιο από το podcast Με αγάπη από την Αθήνα, μια σειρά για λέξεις, μύθους και ιστορίες εμπνευσμένες από την Ελλάδα αλλά και από συζητήσεις με μαθητές και αγαπημένα πρόσωπα πάνω σε αγαπημένα θέματα. Αν θέλετε να βλέπετε το κείμενο και τη σημασία μερικών χρήσιμων λέξεων, ενώ ακούτε, τότε μπορείτε να επισκεφθείτε το site μου.

εμπνευσμένες από = inspired from

Τις τελευταίες εβδομάδες στα μαθήματα ελληνικών με τους μαθητές και τις μαθήτριες των επιπέδων Β1 και Β2 τα θέματά μας είναι ό,τι έχει να κάνει με το φθινόπωρο: συνταγές, ταινίες, βιβλία, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να δούμε αυτήν την περίοδο στα μέρη μας και φυσικά… τα ταξίδια ή – ακόμη καλύτερα – οι μικρές, φθινοπωρινές αποδράσεις, όπως λέμε.  Ξέρετε…και η Ελλάδα έχει φανταστικούς φθινοπωρινούς προορισμούς για μικρές αποδράσεις!

η απόδραση = escape
ο προορισμός = destination

 

Έτσι, λοιπόν, σήμερα θα μιλήσουμε μαζί για έναν πολύ όμορφο φθινοπωρινό προορισμό χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλοί, πολλοί άλλοι διάσπαρτοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο προορισμός αυτός είναι το Πήλιο. Όταν ρωτάω τους μαθητές και τις μαθήτριές μου ποιο μέρος της Ελλάδας έρχεται στο μυαλό τους, όταν σκέφτονται το φθινόπωρο στην Ελλάδα,  οι περισσότεροι και οι περισσότερες απαντούν “το Πήλιο”. Κι η αλήθεια είναι ότι και εγώ σκέφτομαι αυτό το μέρος, όταν σκέφτομαι το φθινόπωρο. Το Πήλιο, λοιπόν, είναι ένα βουνό που πάνω του υπάρχουν πολλά πολλά όμορφα χωριά για να διαλέξει κανείς να περάσει ένα Σαββατοκύριακο ή περισσότερες μέρες. Τα γραφικά σοκάκια των χωριών, τα παραδοσιακά μαγαζιά, οι μεγάλες πλατείες με τις βρύσες και τα μεγάλα πλατάνια στο κέντρο τους, τα πέτρινα σπίτια, όλα αυτά διατηρούν ζωντανή την πηλιορείτικη παράδοση και είναι σαν ένα ταξίδι στον χρόνο! Υπάρχουν πάρα πολλά γραφικά χωριά, για να διαλέξει κανείς.

διάσπαρτος, -η, -ο = scattered
διαλέξω, θα διαλέξω, διάλεξα = to choose
διατηρώ, θα διατηρήσω, διατήρησα = to maintain
διατηρώ κάτι ζωντανό = to keep alive

 

Μερικά από αυτά είναι οι Μηλιές, η Τσαγκαράδα, η Πορταριά, η Μακρυνίτσα, η Ζαγορά… Εγώ, όταν πηγαίνω στο Πήλιο, επιλέγω συνήθως την Πορταριά ή τη Μακρυνίτσα. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα χωριά είναι πιο κοντά στον Βόλο από τα υπόλοιπα χωριά. Είναι μερικά λεπτά με το αυτοκίνητο. Έτσι, αν θέλω, μπορώ να απολαμβάνω και την ατμόσφαιρα του χωριού αλλά και τη ζωή σε μία ήσυχη, επαρχιακή πόλη, όπως είναι ο Βόλος. Λέω μία “ήσυχη, επαρχιακή πόλη”, γιατί το σπίτι μου είναι στην Αθήνα και έτσι είμαι συνηθισμένη σε πιο γρήγορους ρυθμούς ζωής και κάπως μεγαλύτερες αποστάσεις. Ακόμη, η θέα από αυτά τα χωριά είναι καταπληκτική! Μπορεί κανείς να θαυμάσει από ψηλά τον Βόλο και τη θάλασσα ενώ πίνει τον καφέ του σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία των χωριών. Όμως, φυσικά, αν εσείς ταξιδέψετε και έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας, τότε σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε με το αυτοκίνητό σας και άλλα χωριά. 

θαυμάζω, θα θαυμάσω, θαύμασα = to admire

Σε όποιο από τα χωριά του Πηλίου και αν ταξιδέψετε, θα πρέπει σίγουρα να έχετε στη βαλίτσα σας άνετα παπούτσια, μιας και το Πήλιο είναι γνωστό για τα φανταστικά μονοπάτια του. Κάποια μονοπάτια διασχίζουν πυκνά δάση, άλλα οδηγούν σε καταρράκτες ενώ ακόμη μπορείτε να φτάσετε σε μικρές, ιδιωτικές παραλίες. Υπάρχουν τόσα πολλά για να διαλέξετε, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα νιώσετε αυτήν την φθινοπωρινή ατμόσφαιρα με τα πορτοκαλί, κίτρινα και καφέ φύλλα που συναντάμε σε πιο βόρειες, ευρωπαϊκές χώρες. 

 

σε όποιο…και αν = no matter which
διασχίζω, θα διασχίσω, διέσχισα = to go through, to cross

Aκόμη, αν σας αρέσει να δοκιμάζετε τοπικά προϊόντα στα μέρη που επισκέπτεστε, τότε σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε τα μήλα που φέρουν το διακριτικό όνομα “Ζαγορίν”. Τα μήλα αυτά προέρχονται από το χωριό Ζαγορά και έχουν φανταστική γεύση και υφή. Είναι τραγανά απ’ έξω, ζουμερά από μέσα και πολύ γλυκά. Φυσικά, όπως συμβαίνει σε πολλά χωριά, μπορείτε να βρείτε συνεταιρισμούς στους οποίους οι κάτοικοι φτιάχνουν χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και πολλά άλλα νόστιμα προϊόντα φτιαγμένα με αγνά υλικά, αλλά πάνω από όλα με αγάπη και πολύ μεράκι.  

 

τραγανός, τραγανή, τραγανό = crunchy
ζουμερός, ζουμερή, ζουμερό = juicy 
(o, ένας) συνεταιρισμός = co-operative, association

 

Υπάρχουν τόσα τόσα πολλά να πει κανείς για το Πήλιο και τα γραφικά χωριά του. Όμως, νομίζω, πριν κλείσω αυτό το επεισόδιο, αξίζει να αναφέρω κάτι που μας ταξιδεύει στην πολλούς πολλούς αιώνες πίσω. Το Πήλιο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως “το βουνό των Κενταύρων”. Αν σας άρεσε η μυθολογία στο σχολείο, τότε είναι σίγουρο ότι ξέρετε τι είναι οι “Κένταυροι”, όμως, ίσως, κάποιοι από εσάς, όταν το λέω στα ελληνικά να μην το καταλαβαίνετε, γιατί είναι Κένταυροι με “Κ” ενώ σε άλλες γλώσσες χρησιμοποιούν το “Σ” αντί για “Κ”. Οι Κένταυροι, λοιπόν, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν πλάσματα που από τη μέση και κάτω είχαν σώμα αλόγου και από τη μέση και πάνω είχαν σώμα ανθρώπου. Ήταν δηλαδή ανθρωπόμορφα πλάσματα, όχι άνθρωποι. Υπάρχουν πολλές πολλές ιστορίες με πρωταγωνιστές Κενταύρους, οι οποίοι, αξίζει να ξέρουμε, δεν ήταν πολύ ήσυχα πλάσματα. Σε πολλές ιστορίες παρουσιάζονται βίαιοι και επιθετικοί, λειτουργώντας με γνώμονα τα ζωώδη τους ένστικτα και όχι με την ανθρώπινη λογική.

(το, ένα) πλάσμα = creature
βίαιος, βίαιη, βίαιο = violent
επιθετικός, επιθετική, επιθετικό = aggressive
λειτουργώ με γνώμονα + αιτιατική = to act based on

           Όμως, ανάμεσα σε όλους αυτούς τους βίαιους Κενταύρους, υπήρχε μία λαμπρή εξαίρεση: ο κένταυρος Χείρωνας, ο οποίος ήταν εξαιρετικά σοφός και είχε πάρα πολλές γνώσεις. Γνώριζε αστρονομία, βοτανική, ιατρική και πολλές πολλές άλλες τέχνες και επιστήμες που τις δίδαξε σε γνωστούς ή΄ρωες. Ο κένταυρος Χείρωνας ήταν ο δάσκαλος του διάσημου Αχιλλέα! Αν θυμάμαι καλά, κάπου στο Πήλιο, υπάρχει και η σπηλιά του, εκεί που οι αρχαίοι πίστευαν ότι είναι το σπίτι του!
Ένα ταξίδι στο Πήλιο είναι ένα ταξίδι στο μύθο, στη φύση και την παράδοση και σίγουρα μία πολύ όμορφη ευκαιρία να απολαύσει κανείς την ομορφιά, τα χρώματα και τα αρώματα, του φθινοπώρου.

λαμπρή εξαίρεση = bright exception
σπηλιά = cave

Μέχρι το επόμενο επεισόδιο…να είστε όλοι και όλες καλά!
Με πολλή αγάπη από την Αθήνα,
Λυδία!